Moszkvai rkutya
Moszkvai őrkutya
Untitled Document
Moszkvai õrkutyás találkozó
szervezés Budapest szívében
2009.10.24.
 
Találkozó 2009.10.24.
 
Karakán Klub CAC Siófok 2008. május 01.
 
Moszkvai õrkutya találkozó szervezés 2007. 09. 23
 
Találkozó 2007. 09. 23.
 
Klub Kiállítás 2007.03.31.
 
 
 
 
Moszkva Eurázsia 2006
 
 
 
 

Szükséges-e a kutyák pároztatása?

Nagyon sokan teszik fel ezt a kérdést! A szóbeszéddel ellentétben, hogy életében legalább csak egyszer, véleményem szerint ennek semmi értelme. Írásom elolvasása után e tévhitrõl biztos mást is meg tudok gyõzni. Azon leszek, hogy mind a két lehetséges változatott tényszerûen feltárjam. Ha, csak pár kutyával jut kevesebb a menhelyekre, akkor már megérte evvel a témával foglalkozni.

Mikor történjen a kutyák párzása?

Ha a kan nem hajlandó fedezni annak több oka (betegség, fáradtság, öregség, hátulsó végtagok rendellenességei, nem alkalmas idõpont, szakszerûtlen tartás és táplálás, herebetegségek, stb.) lehet. Elõfordul, hogy a kan nem "ugrik" az ivarzó szukára, ilyenkor nem a kanban kell mindenáron keresnünk a hibát, a szuka is oka lehet ennek.
Amennyiben nem hajlandó párzani, félrehúzódik, vagy védekezõ állásba helyezkedik, elmarja magától a közeledõ kant, ennek az alábbi okai lehetnek:
A kutyánál is létezik a "szerelem elsõ látásra", valamint "ellenszenv". Idõnként a szuka elmarja a neki szánt kant, egy másik odakeveredett egyeddel minden további nélkül párzik. Mivel az eb elsõsorban szaglására támaszkodik, bizonyosra vehetõ, hogy a partner "szagának" is szerepe lehet a barátságos vagy barátságtalan megnyilvánulásoknál. Ad abszurdum elképzelhetõ, hogy némelyik szuka nem szenvedheti az éppen neki szánt kan szagát.
A nem párzókész szukák másik csoportjába azok az egyedek tartoznak, melyek rendkívül szigorú nevelésben részesülnek. Náluk az alárendeltség legyõzi a nemi ösztönt. Ilyen esetben célszerû, ha a gazda nyugtatja és szorosan tartja a szukát a párzás alatt.
A helytelenül szocializált kan sokáig - néha egész életére - ügyetlen, félszeg marad, már ami a párzást illeti. Fedezéskor nem a "megfelelõ helyzetben" kísérletezik, hanem oldalról, vagy szembõl.
A legkülönbözõbb tényezõk okozhatják a párzás képtelenségét, illetõleg az attól való idegenkedést: A kannal veleszületett rendellenesség, például fejletlen herék (kevés hormontermeléshez, illetõleg lanyha nemi érdeklõdéshez vezethet); bizonyos agyi károsodások is okozhatnak csökkent nemi érdeklõdést.
A kan akármikor kész párzásra, miután az ondósejtek egész éven át folyamatosan képzõdnek és érlelõdnek a heréiben. A féloldali rejtettheréjû kan nemzõképes ugyan, tenyésztésre azonban ne vegyük igénybe, mert az abnormitás öröklõdik. A hasüregben elakadt here - a kutya elõrehaladottabb korában - daganatszerûen elfajulhat, ennek következtében mûtéti beavatkozás válhat szükségessé.
Sokan úgy gondolják, ha a kanjuk sohasem fedez, akkor beteg lesz, mivel az ondópangás idegrendszeri bántalmakat okozhat. Ez közel sem igaz! Nincs olyan betegség, mely a párzás elmaradásából származik! Az sem helyes, ha más fajtájú - netán keverék - szukával fedeztetjük a kant, azzal érvelve, hogy "örömet szerezzünk" neki. Arról már nem is beszélve, hogy az ilyen jellegû pároztatások kiiktatásával nem növeljük a keverék ebek számát.
A fiatal kan nemi ösztönei más kutyára (kanra és szukára egyaránt) vagy tárgyakra (kispárna, futball labda, stb.) való felugrálásában, az ember lábának a mellsõ végtagjaikkal való átkulcsolásban, és az ezzel kapcsolatos dörzsölõ mozgás végzésében nyilvánulhat meg. Hosszabb sétákkal elvonhatjuk a kutya figyelmét errõl a tevékenységrõl.
Gyakran a rangsorban az alacsonyabb fokon való elhelyezkedés késlelteti, sõt meg is akadályozhatja a nemi érést, és a szexualitás teljes gátlásához vezethet. A rangban magasabban álló szuka nem mindig hajlandó párzani a nálánál alacsonyabban elhelyezkedõ kannal. Amikor az ilyen kan túlságosan magabiztos szukával együtt nõ fel, s szinte semmi kapcsolatra nincs lehetõsége társaival, még 2 éves korában is éretlenül viselkedik, sõt vizelésnél leguggol, s ha összekerül egy ivarzó szukával, egyszerûen nem tudja, mit kell tenni. A rangban magasabban álló szuka próbálkozik, ráugrik a kanra, s mindent megtesz, hogy a másik teljesítse a "feladatát".
A táplálkozás kihat a párzási kedvre, a spermamennyiségre, valamint az ondósejtek életképességére. A túlságosan szûk és a kiadós táplálás egyaránt csökkenti a kan párzási kedvét. A szükséges vitaminok, és ásványi anyagok hiánya is gátolhatja a herék egészséges mûködését. Különösen az A-vitamin hiánya okozhat gondot, mivel az ondóban megjelenhetnek a torz spermiumok.
Gyakorlati tapasztalat, hogy a kant 20-24 hónapos koráig, a szukát 18 hónapos korának betöltése elõtt ne fedeztetessük. A szuka elsõ ivarzása 7-9 hónapos korban történik, hat hónappal késõbbi második ivarzás idején 14-16 hónapos korában még túl fiatal, viszont a harmadik tüzeléskor 20-22 hónapos korában már idõsebb, mint az ajánlatos 18 hónapos fedeztetési kor.

Mikor alkalmas a szuka a párzásra?

Az optimális fedeztetési nap legtökéletesebb, de igen drága módja a hormon profil készítése, ami a tüzelés alatt rendszeres vérvételt és a vér hormon szintjének mérését jelenti. A másik pontos módja, ami szintén állatorvos közremûködését igényli, a hüvelytükrözés és a hüvelykenet mikroszkópos vizsgálata. Az állatorvos segítségét általában a nem típusos tüzelések alkalmával kell kérni. A típusos tüzelés jól látható külsõ tüneteket mutat: a péra jelentõsen megduzzad és kisebb-nagyobb mennyiségû vér ürül. Általában arról lehet a legkönnyebben észrevenni, hogy a szuka gyakran nyalogatja magát. Az elsõ vérzés észlelésétõl számítva kb. a 9-14 nap közé tehetõ az optimális foganási idõ, ekkorra már csökken a péra duzzanata, az élénk vérzés helyett is inkább egy hígabb, (húslé) szerû váladék távozik és megjelenik a (tûrési reflex), ami az jelenti, hogy a szuka már elfogadja a kan közeledését. A tüzelés kezdeti szakaszában amennyiben a péra környékét megérintjük, a szuka védekezni fog, maga alá csapja a farkát, leül, esetleg odakap. Amikor megjelenik a (tûrési reflex), ugyanerre az érintésre a szuka szinte felkínálja magát: félre csapja a farkát, megemeli a farát, azaz elfogadja a kan közeledését. Ez a legbiztosabb jele a sikeres fedeztetésnek. Érdemes egy tüzelési naplót vezetni, amiben feltüntetjük minden egyes tüzelés adatait, mikor tapasztaltuk az elsõ vérzést, mikor jelent meg és mikor szûnt meg a tûrési reflex. Ez sokat segíthet az optimális fedeztetési napok kiszámításához.

Kell-e, illetve milyen injekció kell a pároztatás elõtt, alatt szukák, kanok esetében, milyen vizsgálatok szükségesek?

Pároztatni csak teljesen egészséges, a szükséges védõoltásokkal rendelkezõ, külsõ-belsõ parazita mentes kutyákat szabad és érdemes. A védõoltásokat már tüzelés elõtt adassuk be, valamint a féreghajtást és a külsõ parazitamentesítést is ekkor célszerû megejteni. A tüzelõ szukát érdemes megvizsgáltatni állatorvossal, mert egy esetleges, a gazdi számára rejtve maradó, hüvely, vagy alsóhúgyúti fertõzés, a megnyílt nyakcsatorna miatt komoly méhgyulladáshoz vezethet. A rendszeresen fedezõ kanokat is érdemes idõszakonként (pl. félévente) megvizsgáltatni. Mindkét esetben, ha gyanús a hüvely, vagy a fityma váladék, kérjünk baktériumtenyésztést, ezzel komoly, gyakran teljes meddõséghez vezetõ problémákat tudunk megelõzni.

Vemhesség ideje, kiszámítása, szülés.

A vemhesség idõtartama általában 63 nap az elsõ fedeztetéstõl számítva, de 59-67 napig is terjedhet. Általában a nagyobb számú almok hamarabb, míg a kisszámúak késõbb születnek. Ellés elõtt 1-2 nappal az addig felhúzott has megereszkedik (körte alak), sok esetben már az utolsó héten sûrû átlátszó nyálka folyik a pérából (a megnyíló nyakcsatornára utal), csökken az étvágy, sõt az utolsó napon már nem is eszik a szuka. Viselkedése izgatottá válik, liheg, keresi a helyét, ez az ellés bevezetõ szakasza, ami akár 1-2 napig is eltarthat, fõleg elõször ellõ szukánál. Természetesen ezeknek a jeleknek nem feltétlenül kell egyszerre jelen lenniük minden ellõ szukánál, sõt el is maradhatnak. Ami viszont a közelgõ ellés biztos jele, a testhõmérséklet kb. 1 C fokkal lecsökken, ezért a legjobb elõjelzés az ellés körüli szuka rendszeres hõmérõzése, amikor a végbélben mért hõmérséklet 38,5 C-ról 37,5 –re megy le az ellés rövidesen be fog következni. Az ellés az esetek 90%-ban külsõ segítség nélkül is normálisan lezajlik, a szuka ösztönösen tudja, hogy mit kell tennie. Ennek ellenére célszerû végig figyelemmel kísérni, mert ha probléma van, fontos, hogy idõben be tudjunk avatkozni. A kölykök általában 5 perc és fél órás idõközökkel születnek, általában burokban jönnek világra, de gyakran még a hüvelyen belül kiszakadhat a burok, ilyenkor történhet elakadás és fontossá válhat a gazdi jelenléte, hogy gyors beavatkozással megmentse a kiskutya életét. Segítségnyújtás elõtt tájékozódjunk, hogy fejjel, vagy farral elõre helyezkedik el a magzat a szülõútban. Fontos, hogy a magzat 3 testrészét fogjuk meg, orrfekvés esetén a fej és a két elülsõláb, farfekvésnél a farok és a két hátulsóláb legyen a kezünkben. Amikor nyom a szuka akkor húzzuk a magzatot közepes erõvel (nagy erõvel sérülést okozunk, enyhe erõvel meg nem segítünk eleget) a gerinc vonalához képest 45 fokos szögben. Az a jó, ha maximum 3 nyomásra ki tudjuk húzni a magzatot. A magzat légútjait tegyük szabaddá (orrát-száját töröljük ki), töröljük szárazra, a köldök csonkot kb. 5 cm re a magzat hasfalától csípjük el körömmel, nem szükséges elkötni, fertõtleníteni, a szuka úgy is nyalogatni fogja. Az életképes kölyök nyöszörög és keresi az emlõt, ha nem mutatja ezeket a jeleket, még kb. 1-2 percig próbálkozhatunk az (újjáélesztéssel): mutató és hüvelykujjainkkal 3 másodpercenként nyomjuk össze a mellkast, farkánál fogva óvatosan lengessük meg vagy eresszünk hideg vizet a tarkójára, ha ezekre sem mutat életjelet, valószínû túl sokat volt a szülõútban és megfulladt. Az ellés befejeztével érdemes megvizsgáltatni állatorvossal a szukát, hogy nem maradt-e benne magzat, burok vagy lepény, rendben van-e a tejtermelés. Vitatéma, hogy engedjük-e hogy a szuka elfogyassza a magzati tartozékokat (burok, lepény) a véleményünk az, hogy igen (a farkasoknál is ez történik), maximum hígabb, szurokszerû bélsarat ürít a szuka az elsõ két napban egyéb káros hatása nincs, ugyanakkor a placenták hormon tartalma segíti az ellés normális lezajlását.

Természetes szülés, császárszülés, elõnye hátránya orvosi, ill. biológiai szempontból.

Minden sebészeti beavatkozás hegszövet képzõdésével jár, így a császármetszés is. A hegszövet az adott szerv további mûködését jelentõsen befolyásolhatja így a méh esetében is a további foganó képességet csökkentheti. Ezért véleményem szerint csak indokolt esetben kell a szukát császározni, amikor a természetes ellés lehetõsége kizárt.

Általános orvosi vélemény szerint egy szuka életében hány vemhesség az elfogadott, lehet-e ezt kategorizálni?

A szuka egészségi állapotától függ. A maximum két naptári évben három ellés , azaz minden negyedik tüzelést ki kell hagyni. Ezt a sémát csak nagyon jó egészségi állapotban lévõ szukánál kiváló étrend és étrend kiegészítés mellett (csont és porcvédõ táplálék kiegészítõk Seatone , csontpor) érdemes követni. Inkább ajánlott az évente egyszeri elletés. Hat éves kor fölött már nem érdemes befedeztetni a szukát, túl nagy az egészségügyi kockázat. Tehát a válasz 4-12.

A kan kutya esetében káros-e a heti, havi többszöri pároztatás, mi az ideális kor, milyen hátránya van annak, ha egy kan kutyával abszolút nem pároztatunk?

A fiatal kan kutya egészségére nézve nem káros a gyakori fedeztetés, csak arra kell vigyázni, hogy két fedezés között elegendõ idõ (kb. 48 óra) legyen a sperma sejtek újratermelõdésére, ellenkezõ esetben csökken az alomszám, vagy sikertelen lesz a fedezés. Idõsebb (5-6 év fölött) kanoknál már egyedi elbírálás alapján, az állatorvos véleményét kikérve fedeztessünk, az esetleges szív és ízületi panaszok figyelembe vételével. Semmilyen egészségi károsodás nem éri a kan kutyát, akkor sem ha egész életében egyszer sem fedez, sõt ha egyszer is (belekóstol a fedezés ízébe) utána sokkal nehezebb lesz kordában tartani, ha tüzelõ szukát érez (megszökik, verekszik stb.)

Szuka esetében, ha soha nem szül, káros-e az egészségére?

A rendszeresen ellõ szukákhoz képest valamelyest megnõ a gennyes méhgyulladás veszélye a soha nem ellett szukák esetében, de ez nem jelenti azt, hogy mindegyik megbetegszik. Ezen az egyszeri ellés nem változtat, tévhit az, hogy legalább egyszer elletni kell a szukát, (mert ha nem megbolondul, vagy gennyes méhgyulladást kap.) A tenyésztésre nem szánt szukát ideális még az elsõ tüzelés elõtt ivartalanítani, így csökkentjük a mûtét következtében esetlegesen kialakuló vizelettartási zavar és elhízás veszélyét, ugyanakkor minimalizáljuk az esetlegesen kialakuló gennyes méhgyulladás és emlõdaganat kockázatát.

Kasza József

Untitled Document
Nálunk hogy történik
a kiskutya, adás-vétel!
 
Milyen nemû kiskutyát vásároljunk?
 
Amit a fajtáról tudni kell! Fedeztetés!
 
Szükséges-e a kutyák pároztatása?
 
Szakkönyv a moszkvai õrkutyáról
 
Moskovskaya Storozhevaya
 
 
 
Linkek
- Képgaléria
- Karakán Klub
- A Kutya
- Haziallat.hu - Minden, ami kutya
 
Segítség mindennapra!
- Budapest térkép
- Magyarország térkép
- Telefonkönyv
- Valuta váltás
- Napi MNB árfolyamok
- Idõjárás jelentés
 
UTOLSÓ FRISSÍTÉSEK:
- Karakán Klub 2012.03.31.
- Karakán Klub vegyes.
- 2011.03.26. Klubkiállítás
- Mit adunk a kiskutyához.
- Segítség a vásárláshoz!
 
Székelyudvarhely 2011. szeptember 23, 24, 25.
- Bemutatkozás - Kiállítás
-Székelyudvarhely kiképzésI.
- Székelyudvarhely kiképzés II.
- Székelyudvarhely kiképzés III
-2015.11.07-én Pusztazámor, moszkvai õrkutya képei
 
GALÉRIA
- utoljára töltött oldalak:

-Tenyészetünk kiskutyái

 
VIDEÓ FELTÖLTÉSEK:
-Moszkvai õrkutya himnusz!!
- Bozsoki Harci Olga (Kira)
- Amikor egy 3 hónapos kiskutyának igazi gazdija van!!
- Bozsoki Harci Dirk (CZ)
- Bozsoki Harci Boran (CZ)
- Elsõ napok otthon!
- Kiválasztás!
 
Indult: 2009.06.18.
Utolsó frissítések: 2017.11.06.
Moszkvai őrkutya
Moszkvai őrkutya
 
Minden jog fenntartva: Moszkvaior.hu 2006 - 2009.
<bgsound src="zene.mp3" loop=true>
Két Európa gyõztes kutya Zágrábban, három Világgyõztes kutya Poznanban és egy Eurázsia gyõzelem Moszkvában, ez tenyészetünk eredménye másfél év alatt, több mint tíz év munkájának gyümölcse.