Moszkvai rkutya
Moszkvai őrkutya
Untitled Document
Moszkvai õrkutyás találkozó
szervezés Budapest szívében
2009.10.24.
 
Találkozó 2009.10.24.
 
Karakán Klub CAC Siófok 2008. május 01.
 
Moszkvai õrkutya találkozó szervezés 2007. 09. 23
 
Találkozó 2007. 09. 23.
 
Klub Kiállítás 2007.03.31.
 
 
 
 
Moszkva Eurázsia 2006
 
 
 
 

TALÁLKOZÓ A MOSZKVAI ÕRKUTYA FAJTAMENTÕK SEGÍTÉSÉRE

2007-ben rendeztünk utoljára - nagy érdeklõdés mellett - egy sikeres moszkvai õrkutyás találkozót a siófoki Tóth Lovascentrum területén. Most 2009.10.24.-én került sor Budapest szívében, az egyik legcsodálatosabb helyen, a Mini Magyarország Park területén ( XIV. ker. Tatai út 95.) ismét moszkvai õrkutyás összejövetelre! 150 fõ jelezte részvételi szándékát, és 130-an jelentek meg. Sajnos az idõjárás egy kissé megtréfált minket, éjszaka esett az esõ, így a reggel kissé zord volt, nagyon erõs széllel, ami 10 óra környékére alább hagyott.

Tanulva az elsõ találkozó szervezési hibáiból, úgy gondoltuk nem hívtuk meg mindazokat a személyeket, akik összefüggésbe hozhatók a fajtánkkal. Most körültekintõk voltunk, megszólítottunk mindenkit, aki a moszkvai õrkutyával valamilyen szinten foglalkozik. Felraktuk az internetes hirdetési portálokra, és saját holnapunkra is a találkozó színhelyét. A rendezvény helyszíne kivívta a résztvevõk elismerését, csodálatos volt, még fedett helyiség is állt rendelkezésünkre. Bánhatják, akik otthon maradtak, pedig jelenlétükkel támogatták volna a fajtamentést. Sajnos le sem mondták a részvételi szándékukat, pedig számukra is ugyanúgy megteremtettünk mindent, mint akik részt vettek! Mivel a találkozó egy alapítvány segítésére jött létre, így számukra kevesebb összeg jutott.

A Moszkvai Baráti Kör elnöke Kaszáné Marika kezdte az elõadást. Ismertette a hazai moszkvai õrkutyások jelenlegi helyzetét, szólt a tenyésztés során elkövetett hibákról, a szinte már tarthatatlan szaporításokról, valamint a fekete-fehér moszkvai ebekrõl. Majd egy nagyon fontos bejelentéssel folytatta: a franciaországi Orosz Kutyások Klubjának magyar származású elnöke, Horváth Imre, felkérte a Bozsoki Harci Kennel tulajdonosait, hogy 2100 októberében Orleansban tartandó CACIB kiállításon legalább õt kutyával vegyenek részt, egy fajtabemutató keretében. Szeretnék elérni, hogy Franciaországban, mint a MEOE, õk is törzskönyvet állítsanak ki e fajtáról. Ingyenes szállást biztosítanak a résztvevõknek.

A Moszkvai Õrkutya Baráti Kör örökös tiszteletbeli elnöke Koós János volt a rendezvény meglepetés vendége, aki kapásból jókedvre derítette a társaságot. Elmesélte kapcsolatát Kobzonnal, akitõl a három moszkvai õrkutyáját kapta, és mindenki örömére színes élménybeszámolót tartott. A rendezvényen megjelent a fajtahonosító Füzessy János, a Karakán Klub elnöke, dr. Hargitai Gábor is. A mûvész úr sztorijai után Dr. Kocs Mihály állatorvos - a mozgásszervi betegségek egyik kiváló hazai képviselõje - tartott elõadást a kutyák mozgásszervi problémájáról, és a fogak valamint az állkapocs rendellenességeirõl. Sajnos a küllembírók sem jelentek meg, pedig rengeteg kérdésre válaszolhattak volna. Majd Dr. Hargitai Gábor megköszönte a Bozsoki Harci Kennel eddigi munkáját. Csapó Gábor vízilabdázó felesége Vajtai Kata pedig elmesélte kutyája, Trockij történetét, amely nagy meglepetés volt sok ember számára.

Jelen voltak olyan emberek, akik az örkényi menhelyrõl fogadtak be kutyát, olyan moszkvait, akinek "Engedelmes" vizsgáról szóló dokumentuma a honlapunkon megtalálható. Szerencsétlen kutya mindent elért, csak szeretet nem kapott eddig, ez a moszkvai õrkutya végre egy olyan családhoz került, ahol megbecsülést és szeretetet kap. Közben elkészült az ebéd, ami mindenkinek ízlett. Egy rövid szünet után elkezdõdött a tombola, amely nagyon sikeresnek bizonyult, a bevételével a jenlévõk, a fajtamentõket támogatták. Gyermekek sorsoltak mindenki örömére. Külön köszönet a két fõdíj adományozójának, akik ismeretlenül jöttek a kis moszkvai csapathoz. A két fõdíj általuk felajánlott: saját campingjükben eltöltendõ ingyenes szállás volt.

Délutánra a szél egy kicsit felerõsödött, de ezután volt a találkozó egyik csúcspontja. Még a délelõtt folyamán Papp György nemzetközi munkabíró pár szóval összefoglalta a kiképzés rejtelmeit. Azok negyvenegyen, akik kutyával jöttek, azok kíváncsiak voltak, de a kutya nélküli érdeklõdök is körül vették a kiképzõt. Nagyon jól felépített tematikája mindenki számára érthetõ volt. Remek elõadást tartott, amit elmondott, azt be is mutatta, sõt megmagyarázta, hogy sok kutya iskolában, hol követik el a hibát, sõt bemutatta a helytelen kiképzést is ugyan avval a kutyával. Ez nem egy felkészített kutyával történt, hanem egy számára ismeretlen kutyával mutatta be gyakorlatokat, és mindig másikkal. A végén már szinte az összes résztvevõ kutya elfogadta és az õ utasításait figyelte. Külön bemutatót tartott Kárteszi Péter, aki több évtizedes múltra tekinthet vissza a német juhászkutya kiképzésében. Mint ketten azt állították, hogy nagyon nagy kár, hogy nem elõbb ismerték meg e fajtát!

A végén a felajánlott Happy dog és Gilka tápokkal, serlegekkel jutalmaztuk a kiképzésen átesett kutyákat. Ránk esteledett, nagyon nehezen lett vége. Sokan szerették volna, hogy még egy kicsit foglalkozzanak kutyájukkal. Végül több emberben megfogalmazódott, amit ki is nyilvánítottak, ilyen közösségi kiképzésre lenne szükség, és akár havonta lehetne tartani egy-egy ilyen délutáni foglalkozást. A gazdák elmondták azt is, hogy ahova õk járnak kiképzõiskolába nem így foglalkoznak a kutyákkal.

Egy kis csapat jött itt össze, akiknek a fajta népszerûsítése volt a célja, tenni akarás azért, hogy a moszkvai õrkutya egészséges maradjon. A fajtamentõk kapták meg a teljes bevételt, melyet  a Moszkvai Õrkutya Fajtamentõk alapítvány elnöke, Fazzi Daniella vett át.

Végezetül, több mint húsz év telt el, amikor az elsõ moszkvai õrkutya hazánkba került. A legenda szerint Koós János énekes Josip Kobzon ajándékaként könyveli el ezt. 1987-ben õ kapta ajándékban e kutyafajta egy-egy példányát, de elmúlt 20 év, hogy nem találkozott a fajta honosítójával Füzessy Jánossal. Akkor találkoztak utoljára, amikor Koós Jánost, a Baráti Kör Örökös Tiszteletbeli Elnökének nevezték ki. Nagyon sok utánjárás egyeztetés kellett ahhoz, hogy e találkozás megvalósuljon, talán még az anyaországban is könnyebb volt gyõzni, vagy egy kutyával hat ország Championátust megszerezni, mint ezt a négyest összehozni. Így végre találkozott ezen a napon az elsõ moszkvai õrkutya tulajdonos Koós János, a fajtahonosító Füzessy János, a Moszkvai Õrkutya Baráti Kör elnöke Kaszáné Marika, és a Karakán Klub vezetõje dr. Hargitai Gábor nemzetközi küllembíró.

A fajtamentõk elérhetõsége:
Örkényi Kuckó Állatotthon Alapítvány, 2377 Örkény Hrsz: 0321/2
Honlap: Moszkvai Õrkutya Fajtamentõk . moszimentok@freemail.hu, tel: 06-70-392-00-00, 06-20-922-35-95

Kasza József

 

Találkozó képekben:

 

Találkozó helyszíne képekben:

 
 
Untitled Document
Nálunk hogy történik
a kiskutya, adás-vétel!
 
Milyen nemû kiskutyát vásároljunk?
 
Amit a fajtáról tudni kell! Fedeztetés!
 
Szükséges-e a kutyák pároztatása?
 
Szakkönyv a moszkvai õrkutyáról
 
Moskovskaya Storozhevaya
 
 
 
Linkek
- Képgaléria
- Karakán Klub
- A Kutya
- Haziallat.hu - Minden, ami kutya
 
Segítség mindennapra!
- Budapest térkép
- Magyarország térkép
- Telefonkönyv
- Valuta váltás
- Napi MNB árfolyamok
- Idõjárás jelentés
 
UTOLSÓ FRISSÍTÉSEK:
- Karakán Klub 2012.03.31.
- Karakán Klub vegyes.
- 2011.03.26. Klubkiállítás
- Mit adunk a kiskutyához.
- Segítség a vásárláshoz!
 
Székelyudvarhely 2011. szeptember 23, 24, 25.
- Bemutatkozás - Kiállítás
-Székelyudvarhely kiképzésI.
- Székelyudvarhely kiképzés II.
- Székelyudvarhely kiképzés III
-2015.11.07-én Pusztazámor, moszkvai õrkutya képei
 
GALÉRIA
- utoljára töltött oldalak:

-Tenyészetünk kiskutyái

 
VIDEÓ FELTÖLTÉSEK:
-Moszkvai õrkutya himnusz!!
- Bozsoki Harci Olga (Kira)
- Amikor egy 3 hónapos kiskutyának igazi gazdija van!!
- Bozsoki Harci Dirk (CZ)
- Bozsoki Harci Boran (CZ)
- Elsõ napok otthon!
- Kiválasztás!
 
Indult: 2009.06.18.
Utolsó frissítések: 2017.11.06.
Moszkvai őrkutya
Moszkvai őrkutya
 
Minden jog fenntartva: Moszkvaior.hu 2006 - 2009.
<bgsound src="zene.mp3" loop=true>
Két Európa gyõztes kutya Zágrábban, három Világgyõztes kutya Poznanban és egy Eurázsia gyõzelem Moszkvában, ez tenyészetünk eredménye másfél év alatt, több mint tíz év munkájának gyümölcse.